HACCP
A HACCP elnevezés a tevékenységet jellemző angol szavak kezdőbetűiből összeállított mozaikszó: Hazard Analysis Critical Control Point (veszélyelemzés kritikus szabályozási pontjai).
Célja a fogyasztók számára biztonságos élelmiszer előállítása és eljuttatása.
Feltétele a jó higiéniai gyakorlat és a jó gyártási gyakorlat maradéktalan teljesítése.
Kialakítása nemzetközileg elfogadott alapelveknek és jogszabályi előírásoknak figyelembevételével történik.
Az egészségügyi kártevők (ízeltlábúak, rágcsálók, madarak) megjelenésének veszélye az élelmiszerekkel való szoros kapcsolatukból és biológiai sajátosságukból adódik.
A védekezés itt is összetett fogalmat takar, magában foglalja a megelőzést, folyamatos nyomon követését, szükség esetén irtást, valamint az elvégzett tevékenység dokumentálását.
Az egészségügyi kártevők behatolásának és megtelepedésének megakadályozását az épületek, azok nyílászáró szerkezeteinek, szellőztetési rendszereinek megfelelő kialakításával, illetőleg alkalmas műszaki feltételekkel és azok folyamatos karbantartásával kell biztosítani.
A létesítmény kerítésen kívül, illetve a kerítéstől számított 50 méteren belül, a rovarok és rágcsálók búvóhelyéül szolgáló, illetve elszaporodásukra alkalmas anyagokat (pl.: szemetet, hulladékot) nem szabad tarolni.
A védekezést szakember által készített, tervezett program szerint kell végezni, amelyeknek tartalmaznia kell a megelőzési és az ellenőrzés során fertőzöttnek talált helyeken szükségessé váló irtási feladatokat, az előre tervezett ellenőrzési időpontokat.
A veszélyeztetett területeken, a kártevők jelenlétét, a kártevő fajától függően, előre rögzített program szerint, objektív módszerekkel folyamatosan nyomon kell követni.
Megfelelő program hiányában, évente legalább kétszer, a fertőzöttségtől függetlenül irtószeres kezelést kell végrehajtani.
A kártevőirtást oly módon kell elvégezni, hogy az irtószerek és esetleges szermaradványaik az élelmiszer-előállítást, – feldolgozást és –forgalmazást, illetve azok környezetét ne veszélyeztessék.
A kártevők elleni szervezett megelőzési, ellenőrzési és védekezési tevékenységet (az ellenőrző hatóságok által követhetően) úgy kell dokumentálni, hogy abból a létesítmény kártevő-fertőzöttségének aktuális állapota, illetve a védekezést célzó intézkedés jellege, időpontja, valamint a végrehajtó személye megállapítható legyen.
Amennyiben HACCP rendszer kiépítésére van szüksége forduljanak hozzám bizalommal! 0620/299 28 35
